Peter’s idee voor de Gazzman website was één lange pagina met onder elkaar heel veel afbeeldingen en video's van zijn ontwerpen. Geen menu, geen tekst. Visueel een sterk idee maar hoe gebruiksvriendelijk is zo'n pagina voor bezoekers? En geen tekst? Hoe moet Google dan weten waar deze pagina over gaat?

Alleen beeld

Voor grafisch ontwerper Peter te Bos hoeft niemand anders dan hijzelf het websiteontwerp te maken, dat spreekt voor zich. Het enige dat ik aan zijn website heb toegevoegd is advies over gebruiksvriendelijkheid van de website en tips ten aanzien van zoekmachineoptimalisatie.

gazzman 01

Voor groot en klein

Bezoekers die de Gazzman website met hun mobieltje bezoeken en die geen Wifi tot hun beschikking hebben hengelen een flinke bulk met grote afbeeldingen binnen via hun data-abonnement. Dus voor ons was het bij de bouw van de website een uitdaging om het beeldmateriaal in de site te zetten met zo hoog mogelijke kwaliteit voor grote beeldschermen en er tegelijkertijd zo licht mogelijke bestanden van te maken voor op mobieltjes.

Waar ben ik?

Nadat Peter het materiaal had aangeleverd werd de lengte van de pagina pas duidelijk. Er leek geen eind te komen aan het scrollen en dat kan bezoekers afschrikken. Uit onderzoek blijkt dat mensen meer bekijken als ze weten hoeveel ze al hebben gezien en wat er nog rest. Daarom stelde ik voor de balk bovenin de pagina vol te laten lopen met een andere kleur wanneer je verder naar beneden scrolt. Zo weet je precies waar je in de lange pagina bent.

gazzman 03

Verklap aan Google over wie het gaat 

Een website waarin alleen beeldmateriaal staat is moeilijk te indexeren door zoekmachines. Een zoekmachine maakt uit tekst op waar een website over gaat. Daarom hebben we niet alleen het beeldmateriaal in de pagina geoptimaliseerd voor Google maar heb ik Peter er ook van kunnen overtuigen om toch een paar keer zijn naam en dat wat hij doet als tekst in de pagina te zetten. Ook al geef je de voorkeur aan een sterke visuele uitstraling, je wilt toch ook aan Google laten weten over welke opmerkelijke ontwerper deze pagina gaat….

gazzman 04