Zodra je over een nieuwe website gaat praten vliegen er vaktermen over tafel. Dat is onvermijdelijk. Met deze begrippenlijst bij de hand weet je precies waar het over gaat. De begrippen zijn in alfabetische volgorde gerangschikt.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) is de intelligentie van apparaten die voortkomt uit het combineren en analyseren van heel veel data. Al heel lang wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid menselijk denken om te zetten in computertaal: Kunstmatige Intelligentie. Zoekalgoritmen van Google, Siri op de iPhone en zelfrijdende auto’s maken gebruik van Kunstmatige intelligentie (KI). Wetenschappers gaan er vanuit dat computers uiteindelijk zelf computers zullen maken die intelligenter zijn dan de mens.

Augmented Reality

Augmented Reality (AR) is een beeld van de werkelijkheid waaraan digitale elementen worden toegevoegd door een computer. In het Nederlands spreekt men van Toegevoegde Realiteit (TR). Met AR techniek kun je bijvoorbeeld naar een huis kijken en daaroverheen het beeld leggen van hoe dat huis er honderd jaar geleden uitzag. Augmented Reality wordt bijvoorbeeld toegepast in ziekenhuizen om kinderen voor te bereiden op de operatie die ze moeten ondergaan.

Big data

Big Data is het begrip dat wordt gebruikt om de enorme hoeveelheid gegevens die op het internet (via vele bronnen) worden verzameld aan te duiden. Slechts 20% va die gegevens is gestructureerde informatie waar we daadwerkelijk iets mee kunnen doen. De overige 80% ongestructureerde gegevens hebben (nog) geen waarde, geen betekenis. Hoewel de woorden abstract klinken maakt Big Data alles persoonlijker; marketing en gezondheidzorg bijvoorbeeld wordt met Big Data beter afgestemd op ons als persoon.

Call to action

Een call to action heeft de intentie om websitebezoekers tot een handeling over te halen. Dit gebeurt doorgaans doordat de bezoeker op een 'oproep' (bijv. in de vorm van een button) klikt, waarna hij/zij op een ander scherm komt (aldus kan de conversie worden gemeten). De oproep tot actie betreft veelal het bestellen van een product, het aanmelden voor een nieuwsbrief, het registreren als gebruiker, het bellen van een telefoonnummer of het downloaden van een whitepaper.

Cascading Style Sheets (CSS)

Cascading Style Sheets (CSS) zijn een belangrijke vernieuwing binnen HTML, de codetaal waarin je websites schrijft. CSS maken het mogelijk om alle opmaakgegevens uit de HTML-code te verplaatsen naar een aparte 'sheet'. Je scheidt daarmee vorm en inhoud van een webpagina zodat je beknopte en schone code krijgt, sites beter functioneren en sneller laden.

Content Management Systeem (CMS)

Contentmanagementsysteem is: inhoudbeheersysteem. Het eigenhandig toevoegen van inhoud (plaatjes en tekst) aan je website wordt met zo'n systeem bijzonder gemakkelijk. In sommigen gevallen is het echter voordeliger om updates te laten uitvoeren door een webdesigner. la rotonde du monde kiest bij voorkeur voor een open source CMS zoals TYPO3, Joomla!, Wordpress of WebsiteBaker.

Conversie

Conversie is het omzetten van websitebezoek naar een bepaald conversiedoel, doorgaans uitgedrukt als een percentage (conversieratio) van de bezoekers die overgaan tot het conversiedoel. Van conversie wordt gesproken als er sprake is van een bestelling of betaling (in geval van een webshop), maar conversie kan ook liggen in bijv. een aanmelding voor een nieuwsbrief of een registratie als gebruiker (een account aanmaken).

Customer feedback

Customer feedback geeft zicht op hoe een klant uw product, dienst of website ervaart. Uit diverse studies blijkt dat consumenten grotere waarde hechten aan de ervaring met een product of dienst, dan aan bijvoorbeeld de prijs. Daarom vragen bedrijven feedback van hun klanten om de elementen die de aankoopbeslissing beïnvloeden beter te begrijpen en hun service daardoor te verbeteren. Je ziet steeds vaker een 'customer feedback knop' op een website via welke je als bezoeker feedback kunt geven of direct een antwoord op je vraag kunt krijgen.

Databasegestuurde website

Een databasegestuurde website presenteert de inhoud niet als losse pagina's maar als losse onderdelen binnen een pagina. Je kunt een database zien als een zak met losse artikelen. Ieder artikel krijgt een 'label' dat verbonden is met een menu-item. Na een klik in het menu van de website worden alle artikelen in de pagina getoond met bijhorend label. Het voordeel is dat je een en hetzelfde artikel op meerdere plekken in de website kan tonen. En als je iets wilt wijzigen in dat artikel, dan hoeft dat maar op één plek.

Domeinregistratie

De registratie van een domeinnaam wordt in Nederland verzorgd door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Op de website van SIDN (www.sidn.nl) kunt u bekijken of de domeinnaam die u wilt gaan gebruiken nog vrij is. De aanvraag van een domeinnaam loopt meestal via de hoster (op de SIDN website 'deelnemer' genoemd) waar de website gehost gaat worden. Registratie van een domeinnaam (zonder hostingpakket) kost 20 euro per jaar. Registreer uw domeinnamen altijd op uw eigen naam en adres en niet op naam van uw webdesigner.

Drempels Weg, drempelvrij.nl

In 2001 startte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met Drempels Weg, een initiatief om organisaties aan te sporen websites toegankelijk te maken voor iedereen, met of zonder handicap. Het Waarmerk drempelvrij.nl is de opvolger van Drempels Weg en is formeel gestart op 8 oktober 2004.

Eye Tracking

Eye Tracking is de naam van onderzoek naar de oogbewegingen van mensen die websites bekijken. De oogbewegingen van mensen uit een testgroep worden een uur lang gevolgd en vastgelegd. Het meest recente Eye Tracking onderzoek heeft uitgewezen dat we ongeveer 5 seconden de tijd nemen om te beslissen waar we gaan klikken. We kijken vaak niet goed of een resultaat relevant is, maar scannen of het relevant lijkt. Daarbij letten we met name op de titels en op de dikgedrukte woorden. la rotonde du monde volgt de uitkomsten van Eye Tracking onderzoek op de voet en gebruikt deze kennis in haar ontwerpen.

Flash

Flash is een heel andere techniek om websites mee te bouwen dan HTML. Flash is bij uitstek geschikt om animaties en/of filmpjes in een website te integreren. Om flashonderdelen te bekijken heb je een flash-plugin nodig, die gratis op internet verkrijgbaar is en meestal al op je computer staat als je een nieuwe koopt. Volgens de statistieken van Macromedia beschikt 98% van de internetbezoekers over een flash-plugin. Voor zoekmachines is het gemakkelijker een in HMTL gebouwde website te indexeren dan een in Flash gebouwde website. De iPhone en iPad geven  Flash-onderdelen in een website niet weer. En ook op de nieuwste versies van Adroid bestuurde mobiele apparaten wordt Flash niet weergegeven. Iets om steeds meer rekening mee te houden.

Gamification

Gamification is het speelser maken van leren. Gametechnieken en spelelementen worden toegepast om bepaalde taken leuker, uitdagender en effectiever te maken. Het doel is om spelenderwijs gedrag te veranderen, betrokkenheid te creëren en kennis over te dragen.

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

Je ziet iets op een site wat je interessant vindt, maar een paar klikken later vind je de informatie niet meer terug. Of je wilt het adres van een pagina naar iemand anders sturen. De URL is zo lang en bestaat uit allerlei cijfers en tekens waardoor de link die je in het e-mailtje hebt geplakt 'breekt' en het bij de ontvanger niet meer doet. Duidelijke gevallen van ‘gebrek aan gebruikersgemak’. la rotonde du monde heeft veel kennis in huis over hoe mensen internet gebruiken, wat ze prettig of gemakkelijk vinden op een website en wat niet.

Hoster, hostingpakket

Via een hoster huur je als het ware ruimte op het internet om je website toegankelijk te maken voor anderen. Hosters bieden verschillende hostingpakketten aan die meer of minder ruimte bevatten. De prijs van het hostingpakket is echter niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je huurt maar ook van de hoeveelheid dataverkeer die de website genereert. Hoe meer bezoekers grote bestanden bekijken of beluisteren op de website, hoe meer dataverkeer er plaatsvindt. la rotonde du monde werkt graag met www.byte.nl als hoster maar onderzoekt met plezier of de hoster die u op het oog heeft een beter alternatief is.

HTML

HTML is de taal waarin een website wordt geschreven. De toevoeging van de D staat voor dynamische HTML. Als er iets op een webpagina verandert als je iets met je muis doet, komt dat meestal door DHTML in de code.

Internetbrowser

De meeste mensen surfen over het internet met een PC en de browser Internet Explorer (IE). Maar er zijn meer browsers. Op een PC met Windows zijn de belangrijkste browsers, naast IE; Firefox en Chrome. Voor de Mac zijn de meest gebruikte browsers: Safari en Firefox. Browsers worden voortdurend ontwikkeld met de bedoeling het surfen over het net steeds gemakkelijker en veiliger te maken. Iedere nieuwe versie van een browser krijgt een eigen nummer. Het updaten van een browser naar een nieuwere versie is gratis en aan te bevelen omdat veel websites technieken gebruiken die niet goed functioneren in oudere versies van browsers.

Internet of things

Internet o things is een digitaal netwerk dat alleen door apparaten wordt gebruikt. Men verwacht dat in 2020 vijftig miljard objecten zijn verbonden met het Internet of Things. De industrie maakt al geruime tijd gebruik van IoT.  Consumenten beginnen ook steeds meer apparaten te gebruiken die verbonden zijn aan Internet of Things. 

Joomla!

Joomla! (voorheen bekend als Mambo) is een minder uitgebreid open source CMS dan Typo3 maar biedt ruim voldoende mogelijkheden voor het beheren van kleinere websites. Het voordeel van Joomla! boven Typo3 is dat Joomla! bij vele websitehosters kan draaien. De hostingpaketten die geschikt zijn voor Joomla! zijn over het algemeen niet veel duurder dan de basis hostingpaketten.

Leads

Leads zijn mogelijk nieuwe klanten voor een organisatie en worden ook wel prospects, business leads of sales leads genoemd.

Magento

Magento is open source software speciaal ontwikkeld voor het realiseren van webwinkels. Deze in korte tijd zeer populair geworden software heeft al een prijs in de wacht gesleept (Best New Open Source Project). Het beheren van een webwinkel is met Magento gemakkelijk terwijl de mogelijkheden bijzonder uitgebreid zijn.

Micro interacties

Micro interacties zijn kleine verfijnde effectjes tijdens het gebruik van een website of app. Ze worden al veel toegepast op Smartphones maar vinden ook steeds meer hun weg op grote beeldschermen in websites. Een goed toegepaste micro interactie maakt duidelijk welke handeling je kunt doen en geeft de gebruker van de website of app een plezierig gevoel.

Mixed Reality

Mixed Reality mengt realistische 3D beelden, gemaakt door een computer, met de beelden van een echte ruimte. Je kunt met een mixed reality bril bijvoorbeeld digitale figuren uit een spel over de bank van jouw huiskamer laten lopen. Microsoft werkt aan de Hololens, een mixed reality bril. Deze bril is op dit moment (juni 2017) nog niet beschikbaar voor de consument.

Open source software (OSS)

De bron van open source software staat open voor iedere webdesigner of programmeur die er mee wil werken. Als ze de kennis in huis hebben, kunnen ze deze broncode dus aanpassen en verder ontwikkelen. Die kennis wordt vervolgens weer wereldwijd gedeeld, getest en opnieuw verbeterd. Websites ontwikkeld met OSS kennen een hoge standaard in gebruikersgemak en zoekmachine-optimalisatie. De Nederlandse overheid realiseert sinds 2006 alle websites die zij uitgeeft met OSS.

PHP

PHP is een programmeertaal waarmee je interactieve onderdelen van een website aanstuurt. Denk aan een formulier dat je online kan invullen en versturen, of aan een webwinkel.

Platte website

Je noemt een website plat als die bestaat uit losse, statische HTML-pagina’s die naast elkaar staan. Iedere klik in het menu levert de bezoeker een nieuwe pagina op. Wil je in een platte website een artikel op twee verschillende pagina’s aanbieden, dan zul je de wijzigingen in dat artikel ook op twee plekken moeten doorvoeren. Dit in tegenstelling tot een databasegestuurde website.

Provider

Een Provider is een organisatie die aan particulieren en/of bedrijven faciliteiten biedt om een vaste computer of een mobiel apparaat verbinding te laten maken met het Internet. Dit kan bijvoorbeeld via inbellen, ADSL, Kabelinternet of via UMTS of WiFi. Het aanbod van providers is enorm en de prijzen van hun diensten lopen nogal uit een. Heb je eenmaal een keuze kunnen maken dan beschik je automatisch over een e-mailadres dat beschikbaar gesteld wordt door die provider. De naam van de provider wordt in het e-mailadres weergegeven tussen de @ en .nl: info @ xs4all .nl. In 1993 was XS4ALL een van eerste commerciële providers.

Responsive Design

Responsive design is een flexibel uitgewerkt ontwerp dat reageert op de afmetingen van het beeldscherm waarop het wordt opgeroepen. Is het scherm klein (zoals op een mobiele telefoon) dan ziet de layout er anders uit dan als het scherm groot is (op een laptop of computer). Het flexible ontwerp zorgt ervoor dat de inhoud steeds optimaal toegankelijk is op de meest gebruikte apparaten.

RSS feed, RSS reader

Veel websites kiezen ervoor om nieuwskoppen, met een korte beschrijving erbij, in hun RSS feed te zetten. Je herkent deze websites aan het (meestal oranje) RSS icoontje. Met behulp van een RSS reader kun je je abonneren op de feed van een website. Zodra er nieuwe inhoud is geplaatst, krijg je automatisch een melding en kun je het artikel lezen. Je hoeft dus niet zelf actief naar de websites te surfen om te kijken of er iets nieuws binnen jouw interesse-gebied is geplaatst. RSS feeds hebben geen last van spamberichten. Niemand kan ongewenste berichten naar een feedreader sturen. Je bepaalt zelf van wie je berichten ontvangt.

Schermresolutie

Het beeldscherm van een computer kan worden ingesteld op verschillende resoluties. Kies je voor een lage resolutie dan zoom je als het ware in; teksten en afbeeldingen worden groot weergegeven. Kies je voor een hoge resolutie dan zoom je als het ware uit; teksten en afbeeldingen worden kleiner weergegeven waardoor er meer informatie op het scherm past. Professionele webdesigners onderzoeken met welke resolutie de meeste gebruikers binnen een doelgroep websites bezoeken en houden daar rekening mee in hun ontwerp.

Sociale media

Sociale media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie en beeldmateriaal met elkaar te delen op een laagdrempelige en vaak leuke wijze. Groepen mensen verbinden zich aan elkaar om te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De meest bekende sociale media toepassingen zijn: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ en Youtube.

Storytelling

Met Storytelling brengt men informatie over door het vertellen van een verhaal. Omdat verhalen vertellen een natuurlijke manier van communiceren is raken mensen eerder betrokken bij het onderwerp en blijft de informatie beter hangen.

Traffic

Het aantal bezoekers van een website. Meer traffic generen betekent meer bezoekers naar een website brengen.

Typo3

TYPO3 is een open source CMS dat bij uitstek geschikt is voor omvangrijke websites met een uitgebreide boomstructuur. In de backend wordt de menustructuur heel overzichtelijk weergegeven. TYPO3 kent een zeer gedetailleerd rechtensysteem. Dat wil zeggen dat voor iedere persoon die in de website gaat werken bepaald kan worden welke onderdelen aan te passen zijn en welke niet.
Lang niet alle hosters van websites leveren een pakket waarmee Typo3 kan draaien. De terugkerende kosten voor de hosting van een website met Typo3 zijn hoger dan gewoonlijk. Voor kleine websites adviseren wij daarom liever een ander cms.

Validatie, validator

Professionele webdesigners ontwikkelen websites die voldoen aan de door WC3 opgestelde webstandaarden. Met een validator kun je controleren of de achterliggende code valide is en komen fouten bovendrijven. Het is een belangrijk hulpmiddel om goede websites te maken. Benieuwd of uw website aan de webstandaarden voldoet? U vindt een validator op de website http://www.w3.org

Virtual Reality

Virtual Reality (VR) is letterlijk vertaald een schijnwerkelijkheid. Het is een door een computer gemaakte wereld. Met een speciale VR bril ziet de schijnwereld er zo echt uit (3D) dat je volledig wordt ondergedompeld in een beleving.

Weblog

Een weblog, ook wel blog genoemd, is een website waarop regelmatig - soms meerdere keren per dag - nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt als eerst) wordt weergegeven. De auteur, ook wel blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil delen met zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het dan om tekst, maar het kan ook om foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast) gaan. Weblogs bieden hun lezers ook veelal de mogelijkheid om - al dan niet anoniem - reacties onder de berichten te plaatsen.

WebsiteBaker

WebsiteBaker is een open source cms dat - ondanks zijn pluspunten - niet zo bekend is. Het is zeer gebruiksvriendelijk om in te werken, heeft een duidelijke weergave van de boomstructuur van de website en een uitgebreid rechtensysteem (waarmee per gebruiker kan worden bepaald in welk deel van de website hij of zij kan werken). Wij werken graag met dit cms en ervaren het als een groot voordeel dat het voor Hackers geen aantrekkelijk doelwit is. In tegenstelling tot WordPress ligt het niet voortdurend onder vuur.

Webstandaarden

Tegenwoordig is het makkelijk genoeg om iets op internet te zetten, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook kwaliteit heeft. Het W3C is een internationale organisatie die webstandaarden voor het Wereld Wijde Web heeft ontwikkeld. In de webstandaarden van W3C staat omschreven waaraan een website (o.a. technisch) moet voldoen om voor iedereen (dus ook voor minder validen) toegankelijk, stabiel en gebruiksvriendelijk zijn. Wij werken volgens deze standaarden.

Wordpress

Wordpress is een open source cms dat is opgezet als weblog, ook wel Blog genoemd. Het is gebruiksvriendelijk en vele bloggers realiseren er eigenhandig hun weblog mee. Wordpress is ook geschikt voor kleine websites die niet zijn opgezet als weblog. WordPress ontwikkelt zich voortdurend waardoor het cms vaak een technische update nodig heeft. Het is een buitengewoon populair cms en daarom bij Hackers een geliefd doelwit.

World Wide Web Consortium (W3C)

Het W3C is een internationale organisatie die webstandaarden voor het Wereld Wijde Web heeft ontwikkeld. Tegenwoordig is het makkelijk genoeg om iets op internet te zetten, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook kwaliteit heeft. In de webstandaarden van W3C staat omschreven waaraan een website (o.a. technisch) moet voldoen om voor iedereen (dus ook voor minder validen) toegankelijk, stabiel en gebruiksvriendelijk zijn. Lees meer over de webstandaarden op www.webrichtlijnen.nl

Zoekmachine-optimalisatie (natuurlijke)

Zoekmachine-optimalisatie kun je omschrijven als alles wat je doet om een webpagina op relevante trefwoorden of zoektermen hoog te laten scoren in de zoekresultaten van een zoekmachine. Een plaats in de reguliere resultaten is gratis en vormt daarom een interessant alternatief voor adverteren.
Er is sprake van natuurlijke zoekmachine-optimalisatie als je daarvoor geen trucjes gebruikt er er niet voor betaalt. Een professionele webdesigner past natuurlijke optimalisatie al tijdens de bouw van de website toe zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn.

end faq